Waarom knipperen mijn LED lampen?

Waarom knipperen mijn LED lampen?
Bezig met laden... 371 view(s)

Waarom knipperen mijn LED lampen?

WAT IS DE OORZAAK VAN EEN LED LAMP DIE KNIPPERT?

Meestal is de oorzaak vrij simpel: een niet-dimbare LED lamp zit achter een dimmer. Of als de LED lamp wel dimbaar is, dan is de dimmer niet geschikt.

HOE KAN IK DIT OPLOSSEN?

Natuurlijk kun je ervoor kiezen de dimmer voluit te zetten, of de dimmer te vervangen door een schakelaar. Mocht je de LED lamp toch willen dimmen, zorg er dan in de eerste plaats voor dat je dimbare LED lampen gebruikt. Daarnaast is het ook van belang dat je een dimmer gebruikt die geschikt is voor LED lampen. Een dimmer die alleen geschikt is voor halogeen- en gloeilampen leveren teveel vermogen (wattage) terwijl LED lampen juist een laag vermogen vragen. Een dimmer speciaal voor LED lampen kan ook een laag vermogen geven.

IK HEB DIMBARE LED LAMPEN EN EEN LED-DIMMER, MAAR DE LAMPEN KNIPPEREN NOG STEEDS.

Er zijn eigenlijk twee types LED dimmers: dimmers met fase aansnijding en met fase afsnijding. Hele technische termen, maar het komt erop neer dat de dimmer dan niet goed samenwerkt met een stukje elektronica in de LED lamp of - in het geval van LED lampen met een laag voltage - de driver of transformator. Vervang dan de dimmer door een die gebruik maakt van een andere techniek.

IK HEB (OOK) EEN TRANSFORMATER VOOR MIJN LED LAMPJES.

Het kan natuurlijk zijn dat je gebruik maakt van kleine steek (G4) LED lampjes. Deze werken niet op 230 volt, maar op 11,5 of 12 volt. In dat geval heb je er een transformator voor zitten welke 230 volt omzet naar het lage voltage. Nu heeft zo'n transformator een minimum vermogen. Mochten de LED lampjes die erop aangesloten worden een lager vermogen hebben dan het minimum van de transformator, dan kunnen de lampjes gaan knipperen. Stel dat je bijvoorbeeld voor 12 watt aan LED lampjes aansluit op een trafo van minimaal 20 tot maximaal 60 watt, dan kan dit problemen opleveren. Het totaal van de LED lampen (12 volt) is lager dan het minimum van de trafo (20 watt). Vervang dan de trafo door een trafo die een minimum heeft van 12 watt of lager.

ALLES IS IN ORDE, TOCH KNIPPEREN DE LAMPEN NOG.

Er zijn nog twee mogelijke oorzaken. Een daarvan is dat er variaties in het elektriciteitsnet voorkomen, bijvoorbeeld door verschillende apparaten die gebruikt worden op dezelfde groep. Probeer dan de lamp eens op een hele andere plek uit in het huis. Als het probleem zich daar niet voordoet, weet je dat de oorzaak niet in de lamp zit. Plaats de lamp weer waar deze knippert en ontkoppel alle apparaten die binnen dezelfde groep zijn aangesloten. Sluit dan een voor een de apparaten weer aan, tot je bemerkt dat de lamp weer begint te knipperen. Controleer en vervang zo nodig de bedrading van het apparaat welke de problemen veroorzaakt en controleer of het probleem nu verholpen is.

Hoewel alle (kwalitatief goede) LED lampen getest zijn voor deze in de winkel belanden, kan het zijn dat er toch een probleem met de lamp is. In dat geval is het goed deze mee te nemen naar de winkel, zodat deze daar getest kan worden, zodat je zeker weet dat de lamp in orde is of vervangen moet worden.

Copyright ┬ę Plentyparts Nederland BV