Trips en trucs om met je auto veilig de winter door te komen

Categorie: Auto

Trips en trucs om met je auto veilig de winter door te komen

Voorkom 'zwemmen'

Onderzoek van de technisch deskundigen van de TÜV, het gezaghebbende Duitse keuringsinstituut, heeft het al eens uitgewezen: al bij een snelheid van 80 kilometer per uur moet een band in slechts vier seconden net zo veel water verwerken als er in een badkuip past: 150 liter. Kan het bandenprofiel de grote hoeveelheid water niet meer verwerken, dan ontstaat het gevreesde aquaplaning: de wielen verliezen het contact met de weg, de auto raakt onbestuurbaar en gaat ongecontroleerd 'zwemmen'. Overigens geldt in het algemeen: hoe breder de banden, des te groter het risico van aquaplaning.

Mocht de auto in aquaplaning verzeild raken, laat dan onmiddellijk het gas los en houd het stuur stevig vast. Maak geen abrupte stuurbewegingen. Sturen tijdens aquaplaning is lastig en kan het probleem alleen maar groter maken. De auto reageert namelijk eerst niet op de stuurbeweging, maar zodra de wielen ineens weer greep op de weg krijgen wel. Dat gebeurt dan vaak zo heftig dat de auto soms achterstevoren op de rijbaan belandt. Menig slachtoffer van aquaplaning eindigt hierdoor tegen de vangrail of neemt andere auto's in de botsing mee.

Remmen in de stromende regen is meestal geen probleem, mits de auto van ABS (anti-blokkeer systeem) is voorzien. Het systeem voorkomt immers dat de wielen blokkeren. Maar het is altijd verstandig om tijdens regenbuien niet te hard en liefst pompend te remmen, vooral als er geen ABS aan boord is. Door in de stromende regen regelmatig te remmen, blijven de onderdelen van het remsysteem droger en kunnen in ze geval van nood sneller ingrijpen.

Uit het spoor

Het wegdek is van grote invloed op de risico's van aquaplaning. Zo kan spoorvorming, vooral veroorzaakt door vrachtauto's, leiden tot gleuven waarin het water blijft staan. Zeer Open Asfalt Beton, beter bekend als ZOAB, helpt aquaplaning te voorkomen omdat het water in het poreuze materiaal verdwijnt en niet op de rijbaan blijft staan. Een weg met ZOAB is makkelijk herkenbaar, omdat het water er minder opstuift. Dat leidt tot een beter zicht voor de bestuurders. Ook dat is een voordeel. Het enige nadeel van ZOAB is een iets langere remweg.

Pas desnoods de route aan

Bij gladheid is het soms verstandig de route aan te passen. Doorgaande wegen en snelwegen krijgen prioriteit bij de gladheidsbestrijding. Probeer bij sneeuw of ijzel langzamer te rijden en meer afstand te houden.

Creëer zoveel mogelijk ruimte om de auto heen, want op een gladde weg neigt de auto bij een uitwijkmanoeuvre of noodstop verder weg te schuiven. Daarom ook is het belangrijk om abrupte stuurbewegingen te vermijden. Wees in de winter extra alert op de weerberichten en verkeersinformatie. Bij lange ritten is het handig om een warme deken en wat te eten en drinken mee te nemen. Het zal niet de eerste keer zijn dat het verkeer bij extreem winterweer urenlang vast komt te staan.

Bescherm motor en accu

Een lege accu is het meest voorkomende probleem van pech in de winter. Probeer op koude dagen korte ritten zoveel mogelijk te vermijden, want daarmee lukt het de auto nauwelijks om de accu op te laden. De eerste pakweg vier kilometer na de koude start is de motor nog niet op temperatuur. Het brandstofverbruik is dan extreem hoog en omdat ook de katalysator nog niet op temperatuur is, veroorzaakt de auto extra veel luchtvervuiling.

Gas terug in de regen

Ook in deze tijd van het jaar valt de regen soms met bakken uit de hemel. En al lijkt het gevaar dan niet zo groot als bij sneeuw en ijs, automobilisten moeten tijdens flinke regenbuien op hun tellen passen. Duitse autoverzekeraars hebben al eens gewaarschuwd dat in de regen het risico op een ongeval dubbel zo hoog is als op droge wegen. Pas daarom de snelheid aan.

Staan de straten blank of is de doorgang onder een viaduct veranderd in een zwembad, dan kan de motor uitvallen doordat die ineens water in plaats van lucht aanzuigt. Of simpelweg omdat de elektronica het begeeft. Bovendien bestaat de kans dat de elektrische raambediening of de centrale deurvergrendeling het laat afweten. Vermijd dus bij hevige regenbuien een enorme waterplas als je de diepte ervan niet kunt inschatten.

 

Bron: AD.nl

3 jaar geleden
Copyright © Plentyparts Nederland BV