Hoe kan ik zadelpijn voorkomen?

Hoe kan ik zadelpijn voorkomen?
Bezig met laden... 566 view(s)

Hoe kan ik zadelpijn voorkomen?

Een van de meest gehoorde klachten tijdens het fietsen is die van zadelpijn. Zowel mannen als vrouwen hebben hiermee te kampen. Zolang we al fietsen worden er allerlei soorten zadels gemaakt en wordt door diverse fabrikanten geprobeerd een zadel te maken waarbij de kans op zadelpijn zo klein mogelijk wordt gemaakt.

Misschien heb je al allerlei zadels geprobeerd, maar desondanks het juiste zadel nog niet gevonden. Er zijn ook zoveel soorten en hoe weet je welk zadel voor jezelf het beste is?

Daar is nu een oplossing voor! Een van de meest bekende fabrikanten van fietszadels is Selle Royal. Zij wilden de uitdaging om een zadel te ontwikkelen die geen zadelpijn veroorzaakt graag aan gaan. Samen met de universiteit van Keulen werd er gewerkt aan een lijn ergonomische zadels die op een wetenschappelijke manier zijn opgebouwd.

Meetstoel voor fietszadels

Zadeladvies op maat
Omdat er veel verschillende posturen zijn en zelfs de zithouding per persoon verschilt, kun je niet één zadel maken voor alle toepassingen. Althans, niet zonder zadelpijn in de hand te werken. Daarom is er een stukje maat en advies nodig.

In diverse Plentyparts service winkels is een meetstoel aanwezig*. Onderzoek wees uit dat er drie verschillende standaardafstanden tussen de zitbotjes gedefinieerd konden worden bij zowel mannen als vrouwen.

*Op dit moment hebben de volgende winkels de meetstoel staan:

  • Plentyparts Almelo
  • Plentyparts Borne
  • Plentyparts Hengelo
  • Plentyparts Veenendaal

 

Deze afstanden dekken de verschillende afstanden en geven een richtlijn in welke categorie iemand valt. Door dit op te meten met de meetstoel is iemand makkelijk in te delen in drie categorieën. Hiernaast zijn er drie rijposities vastgesteld, deze stellen vast wat voor rijstijl iemand heeft. Beide geven samen het juiste zadeladvies.

Met de uitslag van de meetresultaten weten we welk van de 9 modellen perfect past bij je behoefte. Je krijg dan een zadel welke ontworpen is na uitgebreid onderzoek en in samenwerking met de universiteit in Keulen: De Selle Royal Scientia.

De Selle Royal is een bijzonder hoogwaardig zadel met een aantal unieke eigenschappen die het te danken heeft aan de uitgebreide studie en tests.

Vering
Onder het zadel vinden we een ander soort vering als dat we gewend zijn. Twee uniek gebogen veren aan de achterzijde van het zadelframe zorgen voor een goed comfort, optimale schokabsorptie bij oneffenheden in de weg en garandeert ook een goede zijwaartse flexibiliteit.

3D Skin Gel

Het zadel is verrijkt met RoyalGel, een van de beste vullingen in zadels. In combinatie met de perfecte vorm, zorgt deze vulling ervoor dat je op de juiste punten ondersteunt wordt.

Central Reservoir 
Een van de belangrijke onderdelen van het zadel om zadelpijn te voorkomen en deze ergonomische verdieping in het zadel. De vorm is een uitkomst van het universitaire onderzoek en ontlast de druk door de afmetingen die overeenkomen met ischiale afstanden.

Effect en maatwerk

Het klinkt erg positief, maar de grote vraag is natuurlijk of het verschil groot genoeg is met een goedkoper zadel. De Selle Royal Scientia kost 79,90 euro. Dat is wat hoger dan de gemiddelde prijs voor een fietszadel, maar voor een zadel dat ons echt van de zadelpijn af helpt, zeker de moeite waard.

We kunnen stellen dat bij fietsen met een zogenaamde Relaxed (90 graden) en Moderate (60 graden) houding het effect aanzienlijk is. Bij racefietsen, waarbij je verder voorover zit (45 graden houding) is het effect minder, maar is het zadel nog steeds een prima optie.

Naast het kiezen van het juiste zadel is ook de afstelling er belangrijk. Zorg dat het zadel niet te ver naar voren of naar achteren helt. Fiets een stukje en corrigeer de stand van het zadel zo nodig net zo vaak tot je merkt dat je gewicht goed over het zadel verdeeld wordt. Zo kunnen de ergonomische eigenschappen van dit zadel ook echt hun voordeel doen. Uiteraard kun je bij alle Plentyparts service winkels terecht om een nieuw zadel te laten monteren en helpen we graag bij het vinden van een juiste afstelling.

Copyright © Plentyparts Nederland BV